Antiproton-nucleus interactions and related phenomena

Europe/Rome
Meeting room (ECT* - Trento)

Meeting room

ECT* - Trento

Strada delle Tabarelle, 286 38123 - Villazzano (TN) Italy
Jaume Carbonell ( IPN/Orsay - CEA/IRFU ) (IPN/Orsay - CEA/IRFU), Ulf-G. Meißner ( University of Bonn / Forschungszentrum Jülich ) (University of Bonn), Alexandre Obertelli ( TU Darmstadt ) (TU Darmstadt), Eberhard Widmann ( Stefan Meyer Institute ) (Stefan Meyer Institute)
Description

Antiproton-nucleus interactions and related phenomena

Low energy antiprotons as a probe for nuclear structure remains unexploited despite past pioneer works at Brookhaven and CERN. The advent of new facilities, namely the ELENA low energy antiproton ring at CERN and the european Facility of Antiproton and Ion Research (FAIR) in Germany open a wide range of perspectives. Nuclear structure studies with antiprotons require microscopic potentials and approaches to describe the interaction of low energy antiprotons with nuclei. The formation and decay processes of antiprotonic atoms is important to address the sensitivity of antiprotons to the nuclear density radial distribution. In this workshop, past work with low energy antiprotons for nuclear physics will be reviewed in a critical way. New perspectives opened by the recent developments in the theory of nuclear interactions and in the treatment of the nuclear many-body problem, as well as the new facilities ELENA at CERN and FAIR will be discussed.

Main Topics

  • Physics with antiprotons
  • Antiprotonic atoms and nuclear structure
  • Antiproton-nucleon and antiproton-nucleus potentials
  • Antinucleon-nucleon annihilation mechanism and cross sections
  • New facilities and projects

 

                                        ECT*                                               FBK                              

 

Secretariat - Ines Campo
    • 09:20 09:30
      Welcome 10m
    • 09:30 10:30
      Nucleon-antinucleon annihilation at LEAR 1h
      Speaker: Prof. Claude Amsler
    • 10:30 11:15
      Antiprotonic atoms from PS to ELENA 45m
      Speaker: Dr Michael Doser (CERN)
    • 11:15 11:45
      Coffee break 30m
    • 11:45 12:45
      Current physics program at the AD and future at ELENA 1h
      Speaker: Dr Stefan Ulmer (RIKEN)
    • 12:45 14:00
      Lunch break 1h 15m
    • 14:00 14:45
      The FLAIR program at FAIR 45m
      Speaker: Prof. Eberhard Widmann
    • 14:45 15:15
      Coffee break 30m
    • 15:15 18:00
      Time for discussions 2h 45m
    • 09:30 10:30
      Formation and decay of antiprotonic atoms 1h
      Speaker: Prof. Ryoichi Seki (RCNP, Japan)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 11:45
      Nuclear structure with antiprotons at LEAR 45m

      In memory of Prof. Jastrzebski

      Speaker: Dr Agnieszka Trzcinska (Heavy-ion laboratory, University of Warsaw, Poland)
    • 11:45 12:30
      Monte Carlo method in optical model analysis for antiprotonic atoms 45m
      Speaker: Prof. Eli Friedman (Racah Institute of Physics, Israel)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 14:45
      Annihilation and nuclear structure 45m
      Speaker: Prof. Slawomir Wycech (Andrzej Soltan Institute, Poland)
    • 14:45 15:15
      Antiprotonic atoms with short-lived nuclei 30m
      Speaker: Prof. Michiharu Wada (KEK, Japan)
    • 15:15 15:45
      Coffee break 30m
    • 15:45 16:45
      The PUMA project 1h
      Speaker: Dr Noritsugu Nakatsuka (TU Darmstadt, France)
    • 16:45 18:00
      Time for discussions 1h 15m
    • 19:30 21:30
      Conference dinner 2h
    • 10:00 11:00
      Pbar scattering off light nuclei 1h
      Speaker: Prof. Paolo Finelli (University of Bologna, INFN, Italy)
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 12:30
      Studies of antiproton annihilation at rest with nuclei 1h
      Speaker: Dr Angela Gligorova (Stefen Meyer Institute, Austria)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Antiproton annihilation studies with emulsion detectors 1h
      Speaker: Dr Akitaka Ariga (Laboratory for High Energy Physics, University of Bern)
    • 15:00 15:45
      Simulation of antiproton interactions with proton and nuclei in Geant4 45m
      Speaker: Dr Aida Galoyan (Dubna JINR, Russia)
    • 15:45 16:15
      Coffee break 30m
    • 16:15 17:00
      Constraining anti-deuteron inelastic interaction cross-section with the ALICE at CERN LHC 45m
      Speaker: Dr Ivan Vorobyev (TU Munich)
    • 17:00 18:00
      Time for discussions 1h
    • 10:00 11:00
      Nucleon-antinucleon potentials from EFT 1h
      Speaker: Prof. Johann Haidenbauer
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 12:30
      Antiproton-nucleus interaction from a EFT nucleon-antiproton potential 1h
      Speaker: Dr Jaroslava Hrtankova (Nuclear Physics institute, Rez, Czech republic)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Ab initio calculation of light antiprotonic atoms 1h
      Speaker: Dr Rimantas Lazauskas (IPHC)
    • 15:00 15:30
      Coffee break 30m
    • 15:30 16:30
      Towards an exact computation of antiprotonic atoms 1h
      Speaker: Dr Guillaume Hupin
    • 16:30 18:00
      Time for discussions 1h 30m
    • 09:00 10:00
      X-ray spectroscopy and antiprotonic atoms 1h
      Speaker: Prof. Paul Indelicato (Laboratoire Kastler Brossel)
    • 10:00 11:00
      Light antiprotons atom shifts 1h
      Speaker: Dr Detlev Gotta (Forschungszentrum Juelich, Germany)
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 12:30
      The PANDA experiment at FAIR 1h
      Speaker: Prof. Josef Pochodzalla (Mainz University, Germany)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×